Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat că în cadrul celei de-a doua etape a campaniei de vaccinare vor putea fi imunizate inclusiv persoanele care nu ar fi în mod normal vaccinate în această etapă.
El a declarat, pentru DigiFM, că imunizarea persoanelor care nu se încadrează în etapa a doua se va face doara dacă rămân doze de vaccin nefolosite.
„Intenția de la Comitet este să nu se piardă nici o doză. Ce înseamnă acest lucru? Dacă vezi că s-au înscris atâția și au venit doar atâția, atunci la diferența de doze identifici undeva unde sunt oameni de vaccinat și doresc să se vaccineze și le folosești. Chiar dacă oamenii respectivi nu fac parte din grupa respectivă, nu s-au înscris încă. Asta s-a folosit și în alte țări. Oamenii care se înscriu trebuie să fie responsabili. Dacă te-ai înscris, atunci te duci. Dacă nu vrei să te duci, nu te înscrii”, a declarat Arafat.
Vineri începe cea de-a doua etapă a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19. Peste 5,5 milioane de români se încadrează în această etapă: persoane de peste 65 de ani, bolnavi cronici și angajați din domenii considerate esențiale. Deși înscrierile încep de vineri, vaccinarea în sine va fi demarată luni, 18 iauarie.
Raed Arafat a adăugat că România va primi seringi noi pentru a folosi șase doze de vaccin Pfizer-BioNTech dintr-un singur flacon.
„Nu e chestie de modificare de prospect, este chestie de modificare a seringilor. Seringile au un așa zis spațiu mort, adică se pierde o parte din doză și atunci dacă se folosește alt timp de seringi, cu un spațiu mort mult mai mic, se pot folosi 6 doze în loc de 5 doze. A șasea doză se pierdea în spațiul mort al seringii, adică rămânea o parte din lichid în seringă. Dacă vom aplica noile seringi, și România va avea noile seringi, atunci se va putea folosi și a șasea doză, care altfel era pierdută”, a mai spus Arafat, la DigiFM.
Deși înscrierile se vor putea face începând de vineri, vaccinarea propriu-zisă în cadrul celei de-a doua etape a campaniei de imunizare începe luni.
Pentru aceasta vor fi puse la dispoziție în total 750 de centre de vaccinare.
Inițial, pe 15 ianuarie, mai puțin de 400 dintre acestea vor fi pregătite, iar celelalte se deschid cinci zile mai târziu.
Înscrierile în platforma informatică de programare https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ se realizează în corelare cu cele trei etape, stabilite prin Strategia de vaccinare împotriva COVID-19, în care vor fi vaccinate grupele de populație.